Når et lite dytt når langt
publisert 25.01.2024 15:09:13
I bistandsverden finnes det en debatt om hvorvidt “fattigdomsfeller” finnes eller ikke. Fra hva jeg har observert gjør de det.
Tekst og foto: Klara Svalheim
“Ser du på deg selv som fattig?” spurte jeg en ung kvinne da jeg var på besøk i en Dalit-landsby. Dalitene er kasteløse, og har lenge stått lavest i det Nepalske samfunnet. “Ja”, svarte ho, “Se rundt deg, du kan se at vi er fattige”. Jeg så rundt meg. De hadde et leirehjem med stråtak. Barna hennes hadde på seg slitte klær, moren så sliten ut og litt usikker på seg selv. Hun var i begynnelsen av 20-årene, hadde fire barn, den eldste 9 år gammel.
Mannen hennes var av gårde for å arbeide. Jeg så opp på kvinnen igjen og spurte henne hva som ville hjulpet henne ut av fattigdommen. Ho svarte penger. “Penger ville hjulpet meg å sende barna mine på skolen, kjøpe mer jord til å dyrke mat, og forbedre huset vårt”, sa ho. Men kan svaret virkelig være så lett?
Fattigdommen hindrer tilgangen på utdanning, som igjen skaper videre fattigdom i framtida.
Fra hva jeg har observert, kan det det. Mens jeg har bodd i Nawalparasi de siste månedene, har jeg besøkt flere mennesker som, til forskjell fra Dalit-kvinna, har fått akkurat det - penger. Så mange ganger har jeg besøkt familiene til jenter som har måttet slutte på skolen på grunn av fattigdom.
Foreldrene kunne enten ikke betale for skoleutstyret, eller så trengte de jentene hjemme for å jobbe og bidra til husholdninga. Dette skaper en negativ spiral, hvor fattigdommen hindrer tilgangen på utdanning, som igjen skaper videre fattigdom i framtida på grunn av mindre muligheter til å få en god jobb. Med andre ord er det et eksempel på en fattigdomsfelle.
(Saken fortsetter under bildet.)