tanzania-fotball-foto-hilde-grothe
Kristin Grøthe har tilbragt et semester i Tanzania. Bildet har hun tatt selv på en fotballtrening hun deltok på. Foto: Privat

Norge - verdens beste land å bo i?

Norge er regnet som et av de beste landene å bo i, hvertfall hvis det måles i levestandard. Men kan de med lav levestandard virkelig være lykkeligere enn oss nordmenn?

Kristin GrøtheTekst og foto: Kristin Grøthe


Etter at jeg flyttet til Tanzania har jeg i enda større grad innsett hvor heldige vi er i Norge. Vi har gratis skolegang med trygge rammer, vi har mat på bordet og et trygt sted å bo. Ingen i Norge lever i ekstrem fattigdom, mens i Tanzania lever hele 26% av befolkningen i ekstrem fattigdom. Jeg kjenner på takknemlighet over hvor heldig jeg er, men jeg ser også alle de gode kvalitetene til tanzanianere som vi i Norge kan lære av.

Noe av det jeg har lagt merke til her i Tanzania, er at relasjoner prioriteres høyt. Tanzanianere er ikke redd for å snakke med hverandre, og de skaper nye venner uansett hvor de er. Her ser jeg store forskjeller mellom Norge og Tanzania.

Vi lever i større grad som individualister. Vi har lite av fellesskapsfølelsen, og vi lever heller etter tanken om å være selvstendige og klare ting på egenhånd. Jeg tror vi undervurderer viktigheten av felleskap som går utover familierelasjoner og venner fra jobb eller skole. Hvis man ikke har en en god familierelasjon, eller ikke finner sin plass på skole eller jobb, så blir man sårbar for ensomhet.

Mange prøver å fylle tomheten man føler på med materialistiske ting som gir kortvarig lykke.

Vi lever i et kjøp og kast samfunn, der kun det nyeste er godt nok. På ønskelista til jul står det ny telefon, ny jakke og nye sko. Du har egentlig alt fra før av, men du vil ha den nyeste modellen, for den gamle gjør deg ikke tilfreds lenger. Alle vet innerst inne at materialismen ikke gjør oss lykkelige. Likevel er det der vi legger fokuset, energien og tiden vår. Konsekvensene av vårt materialistiske forbrukersamfunn er stor økning av CO2-utslipp.

Nordmenn slipper ut 6,72 tonn CO2 per innbygger, mens Tanzania slipper ut 0,21 tonn CO2 per innbygger. Likevel er det de som får den verste støyten når det kommer til klima. Det at regntiden blir utsatt og at klima endrer seg kan være forskjellen på liv og død for mange.

Så hva er det beste landet å bo i? I Norge har vi gode forutsetninger, men vi er ikke fasiten på et perfekt liv. Vi burde slutte å se på oss selv som de vellykkede, som gjør alt riktig. Flere av oss må innse at vi også har noe å lære av andre land som vi ser på som stakkarslige.

Om noen hadde stilt deg spørsmålet: ville du vært helt alene og rik eller hatt gode relasjoner og vært fattig? Så tror jeg de fleste av oss ville ha valgt relasjoner fremfor penger.


Kilder: https://www.fn.no/Land/sammenlign-land/(country1)/306/(country2)/347