2020-nepal-samvad-bhagawoti-ss
Foto: Øystein Melhus Venås

Smil og Støv: En Dag i Nepals Hjerte

Kathmandu-dalen hviler under et tykt lag av støv og eksos som aldri ser ut til å forsvinne ordentlig. Selv om dette er en verdens byer med høyest luftforurensning, gjelder det å fylle dagene med tanker og aktiviteter som letter den grå skyen. Og det er heldigvis lett i et så fargerikt, travelt og spennende land som Nepal.

Tekst og foto: Nora Wiersdalen


Som å våkne tidlig om morgenen for å vaske sine egne klær for hånd på takterrassen, når det fortsatt er mulig å skimte de snødekte fjelltoppene i det fjerne og trafikkstøyen er på et lavt nivå. Som en småkald dusj etter en lang dag med utforskning av de trange og smale smugene, hvor gatehundene er mange og luktene fra matbodene og kryddermarkedene sterke. Som å få servert nepalsk melkete, “dudh chiya,” hver morgen av vertsmor i sjarmerende små kopper av keramikk. Og som de lattermilde smilene lokalbefolkningen gir når man snubler seg fremover på svært gebrokkent nepali. 
 

Et lite, enkelt smil kan bety alt

Å kaste solskinn over denne lørdagen var slettes ingen vanskelig sak. Jeg var ute og spaserte i nabolaget mitt, Pepsicola. Frustrasjonen over å måtte bruke støvmaske for å dekke over munn og nese var imidlertidig stor, for jeg ville så veldig gjerne smile til folkene jeg passerte. 

Med støvmaska på føler jeg meg som en lukket bok ingen helt har motet til å se på eller åpne, mens alt jeg egentlig vil er å bli åpnet og lest! Jeg vil så gjerne snakke, lære og bli kjent. Et lite, enkelt smil kan være en inngangsport til mye fint, til relasjoner, samtaler og forståelse. Et lite, enkelt smil kan bety alt, når det er vanskelig å uttrykke seg gjennom språket. 
 

nepal-kathmandu-nora-(2)
nepal-kathmandu-nora-(3a)
nepal-kathmandu-nora-(1a)

«Hey, tourist, do you want to play?»

Mens disse tankene spant gjennom hodet, kom en sliten fotball trillende min vei, med en liten kar løpende etter. Jeg klarte å stoppe ballen før den ble tatt av bilene, og gutten tok imot med et sjenert smil. «Hey, tourist, do you want to play?» hører jeg fra litt lenger oppe i gata, og oppdager at en stor gjeng med gutter i alderen 8-12 år står og ser på meg med nysgjerrige blikk. 

Dette er selvsagt en sjanse jeg ikke kan la gå fra meg, og jeg svarer ja selv om verken fotballferdighetene eller språkkunnskapene er på topp. Støvmaska kastes og jeg snubler meg litt fremover med ballen, prøver meg på noen setninger og ord på nepali, får slengt inn litt gloser her og der. Språket er en liten barriere, og jeg kjenner på at jeg gleder meg voldsomt til å kunne uttrykke meg bedre. 

Men selv om vi ikke forstår hverandre, forstår vi hverandre likevel. Gjennom smil og latter, som er universelt uansett hvor i verden man befinner seg.