tanu_samvad_nepal.
Tanu sammen med hennes Samvad-animator Sita i landsbyen deres i Nepal.

Tanu jobber målrettet for å oppnå drømmen

Tanu bestemte seg tidlig for at hun ønsket et annet liv enn moren. Til tross for den unge alderen, har hun lenge visst at hun ønsker å tjene egne penger og ikke være økonomisk avhengig av noen andre når hun blir voksen, i motsetning til de fleste kvinnene hun kjenner. Drømmen er å jobbe i forsvaret, men Tanu hadde ingen kunnskap om hva som skal til for å oppnå drømmen. 

Tekst og foto: Hanne Nilsen


For et halvt år siden var Tanu på 12 år en usikker jente som ikke turte å snakke foran folk. Hun hadde ikke verktøy til å kontrollere sinnet sitt og ble ofte frustrert over foreldrene sine. Det hendte at venner spurte henne om hjelp eller om hun kunne bli med til legen, men hun visste ikke hva hun kunne bidra med og sa derfor nei. Hun sto opp sent, hjalp lite til hjemme og slurvet med leksene fordi hun ikke hadde lært viktigheten av dette. Tanu bor i en liten landsby i Rolpa i Nepal sammen med sin hjemmeværende mor og sine to søsken. Faren jobber i India og er derfor mye borte, likt mange andre menn fra landsbyene i området. 

Sommeren 2024 fikk hun høre at SAHAS Nepal, en lokal partnerorganisasjon av Strømmestiftelsen, skulle starte opp Samvad-grupper i landsbyen hennes og hun bestemte seg for å delta. Samvad betyr dialog og legges til rette av en lokal ungdom som blir kalt animator (veileder). I gruppene diskuterer ungdommene sosiale utfordringer i eget lokalsamfunn og mulige løsninger. Målet med gruppene er å bidra til økt selvtillit, fellesskap og tro på egen fremtid blant de unge deltakerne. 

tanu_samvad_nepal-2.
Tanu foran syverkstedet til hennes animator.

En ny hverdag med Samvad

De siste seks månedene har Tanu møtt Samvad-gruppen sin etter skoletid seks dager i uken. Hun har lært å introdusere seg selv og opplever at hun har mer selvtillit når hun skal snakke med andre. En viktig del av Samvad er å snakke om og lære de ti livsmestringsferdighetene. De handler om å forstå seg selv, sin situasjon og å tenke kreativt og kritisk for å finne løsninger på egne utfordringer og samfunnsproblemer. Tanu har gjennom Samvad fått verktøy til å forstå hvorfor hun føler det hun føler og klarer slik i større grad enn tidligere å regulere følelsene sine.

I Samvad lager hver deltaker sin egen femårsplan med steg som skal gjennomføres for å nå drømmen sin, som for Tanu er å jobbe i forsvaret. Etter seks måneder i Samvad er hun nå motivert for skolearbeidet fordi gode resultater på skolen fører henne nærmere målet. Hun har fått hjelp til å finne bøker og videoer om hva som må til for å komme inn i forsvaret, og hun føler selv at hun nå er mer selvstendig. Hun står opp tidlig og rer opp sengen selv før hun hjelper moren hjemme. Etter hun ble med i Samvad er hun også opptatt av å være aktiv og blant annet gjøre yoga for å være i god fysisk form, noe som er et av stegene i femårsplanen hennes. Hun har også utviklet en større forståelse for hvilken mat som er bra for kroppen og hun har lært mer om hygiene og pusser nå tenner to ganger om dagen i stedet for én gang. 

Engasjement for et tryggere lokalsamfunn

Landsbyen Tanu bor i preges av ulike sosiale utfordringer, deriblant rusavhengighet og barneekteskap. Mange ruser seg ute på kvelden som fører til mye bråk, og gjør at det er utrygt å være ute i mørket. I Samvad har Tanu og de andre deltakerne diskutert årsaker og konsekvenser av fattigdom, og fått en økt forståelse for hvordan de sosiale utfordringene oppstår og hvordan de kan bekjempes. Samvad-gruppen har blant annet arrangert informasjonsmøter og laget gatedrama for å øke kunnskap og bevissthet rundt temaet rusavhengighet. Tanu har lært mye både om seg selv og lokalsamfunnet gjennom Samvad og opplever at hun nå har mot og motivasjon til å jobbe for å nå sin egen drøm, og i tillegg jobbe sammen med andre ungdommer for å få et bedre og tryggere lokalsamfunn.